Марципан, захаросани корички и пияни плодове…да се подготвим за щолена от рано!

За да направите този изкушаващ коледен сладкиш, ви трябват поне 3 дена подготовка за 3 основни съставки- марципан, захаросани портокалови и лимонови корички и опиянени плодове.

От много време търсех свободен ден, в който да направя щолен. Ала преди това, трябваше да намеря време, за да подготвя задължителните съставки. Има много рецепти, препоръки, вариации на този сладкиш и най-хубавите са тъкмо с домашни съставки. Аз главно се водех по рецептата на Йоана (тук ), но както може да се очаква от мен нито съм ползвала толкова захар, нито яйца, мляко или масло… Но всичко по реда си ☺ В тази публикация ще обясня как да се подготвите за великия щоленов ден, в който кухнята се превръща в коледна работилница с аромат на индийски орехче, кардамом, ванилия♥ и карамфил!

♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪

Първо ще дам рецептата за марципан
Него може и да го купите, но според мен е напълно излишно, особено като вече знаете тази лесна веган рецепта без захар!

Снабдете се с:

  • 150г бадеми
  • 100г мед
  • 2-3 с.л. розова вода
  • 2 ч.л. ликьор Амарето (илиесенция на горчиви бадеми)

Бадемите се накисват в топла вода, за да се обелят по-лесно. Аз това хич не го направих, понеже не исках марципанът да е чак толкова “изтънчен”. След това се смилат в блендер възможно най-ситно.
Медът се загрява на водна баня, обърква се с наситнените бадеми, слагат се двете есенции и се бърка още минута, две. Сместа се съхранява в бурканче. Може да издържи месеци и да бъде ползвана като пълнеж за сладки, торти и…щолени ☺

♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪

Сега иде ред на захаросаните корички. Отново се ръководех от Йоана, която пък ни препраща към рецептата на нож и виличка (тук), която пък аз съвсем умишлено не следвах плътно, т.к. доста намалих захарта.

Тук ще ви трябват:

  • корите на 2 портокала и 2 лимона
  • 1 ч.ч. вода
  • 1/2 ч.ч. захар
  • карамфил

Макар че там добре е обяснено, нека и аз опиша процеса:
Плодовете добре се измиват с четка, обелват се възможно най-тънко( белачката за картофи е много удобна), нарязват се на ивички с дебелина под 0,5cm.

Трябва да ги бланшираме 3 пъти, после да ги отцедим и подсушим добре с кърпа, чак тогава да ги сложим в захарния сироп, когато започне леко да бълбука. Колкото е по-малко сиропът, толкова по-малко време ще се варят. А колкото по-малка е концентрацията на захар, толкова по-горчиви ще са после. Супер значи ☺


Процесът на озахаряване става на ниска температура и трае поне час и половина. След това ги оставих в тенджерката, за да се изстинат, а после ги наредих върху обратната страна на сито, че да изсъхнат- поне 3-4 часа.
Но моите съхнаха 4 дена, чакайки ме да намеря време, за да ги оползотворя…

След като използвате нужното количество за щолена, остатъка може да съхранявате в бурканче доста време. Нарязани наситно са идеални за други кексови или меденки! А според мен биха били много подходящи и за някой аператив.

♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪

И сега най-лесното- опиянените плодове.

  • сушени плодове по избор- стафиди, боровинки, сини сливи, череши, кайсии, годжи бери, смокини…
  • ром или друг сладък ликьор

Ако сте избрали по-едри плодове, нарежете наситно. Накиснете за поне денонощие плодчетата в избрания алкохол. Готови са за употреба, когато набъбнат. Аз в случая използвах Коантро ( ликьор с портокалов аромат), тъй че симфонията от ухания за щолена беше обещаваща!

И относно съхранението- ако ви хартисат, може да ги изядете и вие да се опияните, а може и да ги съхранявате в буркан месеци наред ☺

♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪

Тъй че, запретвайте ръкави, мили читатели и читателки, че скоро, много скоро ще дам и пълната рецепта за щолен! А тя си заслужава!

wpicon

6 Trackbacks to “Марципан, захаросани корички и пияни плодове…да се подготвим за щолена от рано!”

Leave a comment