Няма да си кривя душата и да крия, че най-любимият ми зеленяш е копривата! И най-любимото ядене преди време ми беше копривената каша на баба с масло, яйца и сирене. И колкото и да беше вкусно, имаше само един проблем-
всеки път беше една и съща. Всеки път!
И когато извадих от фризера един пакет коприва, собственоръчно набрана из китните поли на Витоша, се сетих за бабината каша, но вярна на принципите си- реших да експериментирам.
Вместо каша, имам гъста супа! На сиренето и чесъна намерих аналог, а просото в супата я прави достатъчно хранителна, че да не се налага и хляб да печем!
Ако не ви се намира коприва, то свободно може да използвате спанак, че даже и броколи!
Ето и продуктите:
- 500г замразена коприва ( една пълна тенджера прясна)
- 2 глави червен лук
- 2 червени чушки
- 1 ч.ч. просо
- 3 с.л. брашно
- щипка сол, асефатида, червен пипер
- зехтин
- маслини и кълнове за добавка
Копривата се сварява по следния начин: слага се в тенджера с 3 ч.ч. студена вода, добавят се лукът и чушките нарязани на едри парчета. Вари се на слаб котлон. Когато лукът омекне, супата се маха от котлона и се пасира. Връща се обратно и се застройва: