Виолетов ориз с гъби

Мога много да пиша за цветовете! За значението им, влиянието, за красотата на всеки един от тях!
Когато ме попитат дали имам любим цвят, то въпросът е непълен- важно е да се поясни в какво настроение съм, дали съм уморена или ми предстои тренировка, дали съм здрава…Е, в повечето случаи ще кажа ,че харесвам зелено,
защото не искам да изпадам в детайли, но вие да си знаете- няма грозни цветове, има неподходящи.

Във Ваниловата кухня минаха доста цветни ястия:

Има и такива, които си чакат реда да бъдат публикувани тук, но така им тествам търпението.

Мисълта “Нахрани очите си с храна” се опитвам да я спазвам или поне през повечето време. И друг път съм писала- с колко малко усилия може да превърнем всекидневната вечеря в малко, китно празненство…с една ваза, цветна салата, шарена покривка, весело-изписани чинии и чаши ☺ Не е трудно, а е така приятно!

И нещо интересно! За първи път публикувам материал от страничката на Камелия, която е чудно нежна и ефирна! В днешния пост просто няма как да не ви представя статията й “Лечение с цветове”.  Предлагам ви утре сутрин да я изчетете с чаша цветен чай!

И сега пак на нашата тема- виолетов ориз! Ами не, не съм постигнала този цвят с червено цвекло, макар че е напълно възможно! Тайната е в черния ориз, който ако се свари заедно с белия, дава цвят, който е неописуемо красив и наситено виолетов! А ако открадна малко информация за лилавия цвят от Алфиола  “Виолетовият цвят, чистият, дава сила, употребена за висши цели, сила на духа, а нечист – сила, но употребена само за лични облаги”. 

За виолетов ориз ще се нуждаем от:

  • 2 ч.ч. бял ориз
  • 1/3 ч.ч. черен ориз
  • 1 и1/2 ч.ч. изчистени гъби
  • зърна черен пипер, сумак
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 3-4 с.л. бяло вино
  • зехтин
  • мащерка и риган
  • кълнове от ряпа за декорация

В нагорещена мазнина се запържват чесън, чер пипер и сумак. След минута е ред на лукът, нарязан на колелца. Когато ароматът стане достатъчно силен, добавяте гъбите, нарязани натънко и бялото вино и намалявате котлона. Задушете така за 5-6 минути.

Предварително сваряваме двата вида ориз, като имайте предвид, че на черния му трябва поне с 10-15 минути повече, тъй че добавете белия ориз по-късно. Когато оризовата смес е готова, отцедете в гевгир и още топла прехвърлете при подправките и чесъна. 

Внмателно разбъркайте, оставете на изключен котлон и поръсете с мащерка и риган. Любимите ми подправки от българската кухня, макар че повечето хора ги обиждат на “чай”. А те са достойни подправки! Чест!

И за да сме съвсем в лилавата гама- гарнитурата нека е от кълнове от ряпа, които са също така нежно виолетови!
Да ви е лилаво вкусно и нека този пост е поздрав за всички Виолетки, които четат блога ♥

wpicon

 

Advertisements

2 Comments to “Виолетов ориз с гъби”

  1. Ах, дааа.. вкусни цветове! Аз като прочетох “виолетов” и веднага скокнах “Ама тази нашата Ванилка какви ги говори, то лилавото става от черния ориз, особено като е с бял” и настървено започнах да чета… за да видя, че в рисунъка сме на едно мнение. То пък за какво ли не сме :-))
    Много философстване, много нещо му ударих. От цялата работа ми зачегърта стомаха. Ще видим тази вечер какви цветни настрония ще завладеят масата. Благодаряяяяяяяя! :-)*

    • Ех, за пореден път се убеждавам, че за теб, мила моя Марти, няма непокорени върхове и неоткрити полета!
      Ако съм ти дала идея за вечеря- убаво, много убаво, благодаря ти аз! Виолетки и прегръдки от мен! ☼

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: