Суров хумус с асефатида

Хумус, както всички знаем, не е част от почвата, а е превъзходно по състав и вкус арабско ястие от пасиран сварен нахут и сусамов тахан. Има много разновидности- може да се добавят цели нахутени зърна, паста от бакла или леща, различни пикантни подпправки, нарязан зелен лук и магданоз…комбинациите са безброй, понеже неутралният му вкус позволява всякакви волности.

От здравословна гледна точка, в тази паста има само бавни въглехидрати, полезни и предимно полиненаситени мазнини, а в суров вариант си осигурявате и значително количесто необработени протеини, които тялото ви веднага ще хареса!

Тази седмица бабчето ми изпрати домашен нахут. Според мен той е най-подходящ за кълнове, понеже зная, че не е обработван с нищо, може даже да му лепна модерния етикет “био нахут” от село Софрониево… И така и стана- днес пожънах богата реколта нахутени кълнове, които гордо взимат участие в настоящата рецепта.
А относно кълновете: стават за не повече от 2-3 дена. Стига да са на топло и светло място. Ако нямате специален уред за кълнове, може да ползвате буркан, на чието гърло има мрежест плат или надупчена капачка. Зрънцата се обливат с вода 2 пъти на ден, като след това ненужната вода се излива. И това е- нахутът е едно от най-добронамерените зърна, така че няма как да сбъркате.

Понеже чесънът също е задължителен за вкусен нахут, а аз чесън никак не понасям, моите слънчеви вегенца Жаси и Еми ми споделиха за подправка, за която не бях чувала преди- асефатида! В Аюрведа се използва вместо лук и чесън и наистина- ароматът й е почти същия! Срам за мен, но нали човек се учи докато е жив. Тъй, снабдих се аз с въпросната подправка, която се оказа, че има доста интересни свойства:

  • има контрацептивен ефект, следователно не се препоръчва за бременни
  • антиепилептичен ефект
  • бори се с всички сили срещу грипа (през 1918 е била използвана като средство срещу Испанската грипна пандемия)
  • бори се и с астма, и с бронхит
  • интересно….ароматът на асефатида примамва вълци
  • …а в Ямайка втриват подправката във фонтанелата на бебето, за да отблъска духове! Ямайска му работа ☺
  • и разбира се- в Аюрведа асефатида балансира ватата Доша.

Сега може би е време да опиша и рецептата,  която е съвсем лесна! Снабдете се с тази интересна и вече любима моя подправка и после е ваш ред да направите суров хумус!

Нужни продукти:

  • 1 и 1/2 ч.ч покълнал нахут
  • 1 лимон ( не само сокът)
  • 3-4 с.л. пълнозърнест суров тахан
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • асефатида, куркума и кимион- чудесна ориенталска комбинация!

Нахутът се измива, пасира се в блендер. Ако вашият не е много мощен, това няма да промени вкуса, а само вида на готовия хумус. Лимонът също се пасира. Всичко се обърква добре и по желание се добавят маслини, цели нахутени зрънца, лют пипер, зелени подправки.

Много е вкусен на филия домашен хляб. Този на снимката най- отгоре е хляб с трици, кориандър, куркума, магданоз, слънчо семе и лен, но за него ще пиша друг ден!

И още една идея: хумусът е прекрасен крем за солени торти( помните ли тази), много добре върви с кълнове, a разреден с още зехтин и малко вода e идеален сос за салата ☺

wpicon

Advertisements

13 Responses to “Суров хумус с асефатида”

  1. Чудесна рецепта! Ще я пробвам непременно! Досега винаги съм го правила по традиционния начин с варене и освен тези подправки добавям също малко джоджен и червен пипер за красота. :) Какъв по-точно тахан използваш?

    • Благодаря, Крис! Радвам се, че ти давам нова идея!
      Тахан си взимам или от арабските магазини на женския, или на Балчо( има един пълнозърнест), но най-любим ми е на Тръндеви. Той е спо-тъмен цвят, прави се от небелен сусам и от много източници чувам, че е най-хубав. А и аз така мисля :)
      И аз съм съгласна с червенкото- като поръсиш отгоре, става много красиво и апетитно :)

  2. Здравейте!Първо благодаря за чудесния сайт!
    Искам да кажа от опит нещо за хумуса.Покрай работата си съм пътувал няколко пъти в арабски страни и нали съм веге-хумусът ми е основно;).Това че чесънът е задължителен за хумуса ,вообще не е вярно(поне според начина по който го правят арабите.Те го сервират в разлат съд ,обилно полят със зехтин и гарниран отгоре с зърна от нар.Опитайте това, ще Ви хареса.Разбира се има и варианти-в Ливан например слагат нещо като цедено кисело мляко,за да стане по леко.Опитвал съм с чесън и лук също,но те са твърде доминиращи и не се усеща основния вкус.
    Надявам се,че няма да предизвикам полемика:) УСПЕХ!

    • О, толкова много благодаря за думите и за коментара! Радвам се, когато мога да узная вашето мнение, а коментари като този са много ценни- защото са от източника, а не са прочетени някъде из интернет! Много полезна информация, не се бях сещала да го комбинирам с нар.
      Колкото до чесъна- вероятно съм останала с това мнение, понеже навякъде сервират хумус с чесън и от впечатление съм изградила мнение ☺
      Следващият път ще е по твоята препоръка! Дори ще опека арабски питки, с които да загребваме от хумуса!

  3. О, да, и аз слагам 1-2 лъжици кисело мляко- рецептата ми е оригинална ливанска. :)
    Мила Ванила, чакаме питките с нетърпение. :)
    Поздравления за всичко, което правиш! :)

  4. Благодаря, Крис!
    Скоро ще ви представя и хлебчето, но ще побързам първо с щолена, понеже той се прави поне 2 3 седмици преди Коледа!

Trackbacks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: