Спасете храната!

Тази страничка има за цел да покаже, че остатъците от храна могат да бъдат отлично оползотворени в други манджи- достатъчно вкусни и апетитни! Ако ви се е случвало да не знаете какво да правите с парчета стар хляб, половин черпак супа или увяхнала салата, може би тук ще намерите идея как да ги оползотворите!

Защо?!

Защото:

 • Около 1/3 от храната, произвеждана в света всяка година (около 1,3 млрд. тона) се изхвърля, според доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие.
 • Според официални данни на Европейската комисия годишно в ЕС се изхвърлят 89 милиона тона (или по 179 кг. на глава от населението) годна за консумация храна. Ако не бъдат предприети действия, до 2020 година ще има увеличение на разхищението на храна от 126 млн. тона (40% увеличение)
 • В България се изхвърлят400 000 тона храна на година. До тази цифра е стигнала неправителствена организация, която се опитва да създаде механизъм за хранително подпомагане на нуждаещи се. Това означава, че изхвърляме по над 1000 килограма храни на ден.

Как да намалим изхвърлянето на храна:

 • Планирайте седмичното си меню– лесно развалими продукти, които не планирате да сготвите скоро, бързо се развалят. Преди купите такива продукти, помислете си кога най-скоро ще може да ги сготвите.
 • Не приготвяйте твърде много храна– на глада очите са големи, но стомахчето ви не мисли така.
 • Използвайте остатъци– ето на тази част ще се спрем във Ваниловия блог. Всички рецепти на тази страничка ще бъдат приготвени с храни, чиято съдба е била да бъдат изхвърлени, но все пак са били навреме спасени!
 • Не забравяйте храна в хладилника– ако приготвяте спаначена супа, но вкъщи някой се мръщи, предложете му остатъка от вчерашната яхния!
 • Споделяйте- след рожден ден, парти или обикновено събиране, предложете на вашите приятели да вземат част от останалите ястия. Може да нагостите стара и самотна баба съседка. Или да съберете остатъците, да ги сложите в пластмасова купа с капак и да ги сложите до контейнерите ( там често хора търсят храна)
 • Съхранявайте храна по оптимален начин– използвайте прозрачни купички и съдинки, за да е пред погледа ви, когато отваряте долапа/хладилника.
 • Не се изкушавайте от промоционални цени– особено за плодове и зеленчуци. Големите вериги супермаркети обожават да практикуват именно това- да намаляват цената на  лесно развалими продукти, чийто срок на годност изтича скоро. Вземете толкова, колкото смятате, че ще ви е необходимо.
 • Когато се храните навън– не поръчвайте твърде много, но ако все пак остане- попитайте дали е възможно да ви бъде опаковано за вкъщи. В най-лошия случай носете със себе си купичка. Не е толкова трудно, неприлично или неудобно! Въпрос на навик!

Дано съм ви дала полезни съвети! И рецепти!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: