Шарена салата с киноа, маслини и портокали

шарена салата с киноа, портокали и маслиниАко не сте опитвали комбинацията черни маслини+портокал, то има още какво да научите от Ваниловата кухня ☺

Вкусовете се допълват, има една много екзотична нотка в салатата. Горчивината и соленият вкус на маслините стават първи приятели с киселостта и сладостта на портокалите, а комбинацията от цветове черно и оранжево ми е любима! Като добавим зелено, бяло и лилаво…aми не може да не ви хареса!

Киноа- за нея казват, че е царица на зърнените растения. Богата на протеини, много лесно и бързо се приготвя, вкусна, подхожда на всякакви ястия, няма глутен и много красива. Цената й в България все още е сравнително висока и ако не смятате, че е толкова прекрасна и царствена, съвсем успешно може да я замените с булгур, просо, та даже и с червена леща или дребен боб.

За кълновете– спор няма, че са първенци по всички показатели за полезнност, вкус, цвят ,вид, цена и разнообразие. В шаренийката избрах кълнове от ряпа, защото са леко лютиви, любими са на Тодор, а и са прекрасно лилави!

И стига съм писала, че закъснявам за срещата във вкусното веге ресторантче  Cabra …пиша съставките и се обличам дебело, за да изляза из снежна София!

Шарени съставки:

  • 200г сварена киноа
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка зелен лук
  • листя спанак/зелена салата/рукола- по желание
  • 4-5 кисели краставички
  • шепа кълнове от ряпа
  • шепа черни маслини без костилки
  • сокът на един портокал и половинка за в салатата
  • зехтин
Киноата се вари за около 10 минути. Остава се под капак за около 3-4 и след това добре се изцежда от водата. /може да я използвате и покълнала- това става след като едно денонощие е била накисната във вода/
Зелениите и краставичките се нарязват наситно, маслините- на колелца. Половината портокал се нарязва на ситни парченца- като за пиленца ☺
Когато киноата изстине добре, се прехвърля при зеленчуците, добавят се кълновете, маслините, портокала. Салатата се полива със сока на другия портокал и зехтин. Декорирайте с цели парчета слънчев портокал ☼
шарена салата с киноа, портокали и маслини
Не знам дали салатата е по-вкусна или по-лесна, но знам, че е най-шарена и любима!
И една малка семейна тайна- Тодор не яде портокали. Е…тук си поиска допълнително и дори се учуди от променения си вкус!
wpicon

8 Comments to “Шарена салата с киноа, маслини и портокали”

  1. Ванилче, онзи ден си правих подобна салата! На една вълна сме :))

  2. явно да :)
    бе знам си аз, че не мога да изнендам Буболина ;)

  3. Прекрасна шаренийка, само една забележка. Според моите източници на киноата специално й стигат 4-5 часа за накисване, не цяло денонощие. Нали е такъв дребосък :)

    • О да :) Абсолютно си права :) И аз я накисвам за толкова, но напоследък ми се случва да я оставя вечерта и чак другата да я ползвам и така по навик си казвам денонощие :) Тя милата наистина след 4 5 часа така красиво се “разлиства” и си пъска кълнчето, че да ти е кеф да я гледаш :)
      Благодаря ти за уточнението!

  4. Накиснато ли варите киноа-зърното? Или то е за суровоядите само!

    • Може и по двата начина: вари се твърда и ненакисната киноа за десетина минути или престоява 4-5 часа, за да омекне :)
      Ако бързам я варя, ако съм се сетила по-рано- правя я накисната. Според вкуса ☺

  5. Vanilka,
    ima6 li rezepta za ne6to s proso?
    Blagodarya ti predvaritelno,
    ive

    • А така :) В блога има една супа с просо и коприва, нно да съм честна- може би повече не съм качвала :(
      Иначе вскъщи си правим с просо разни неща…
      Всички рецепти с киноа, булгур, ориз могат да се направят и с просо :) Ако това помага…

Leave a comment