Вегетарианство- 101 причини за този “тежък” избор- част втора

save the lands by going vegan

Мисля, умувам, вечер преди да заспя се чудя дали, аджеба, правя добре, като отказвам да си боцна наденички…
Не соеви, защото почти е сигурно, че са произведени от ГМ соя (нали се сещате защо!), ами от истинско месо! Цвърцащо, ухаещо, пръскащо кръв и молещо ме да го пощадя да си попасе тревица поне още ден, два /макар че доста животни, продавани в днешно време като пържоли, кайма и мляко отдавна не “пасат”, а биват тъпкани със зърнени култури, непривични за тяхната храносмилателна система, развиващи гнилостни и ферментационни процеси в стомасите им, а после водещи до болести при хората. Може да гледате филма “Food Inc“, там има и кадри какво точно става/.

Отдавна спрях да ям месо така, както ядях преди да стана студентка и да дойда в София. Тогава /в първи курс/ го спрях след Великденския пост и после така и не проядох ( освен 1-2 пъти годишно по семейни празници), защото видях колко добре се чувствам. И даже отслабнах, пък не се ограничавах от сладки, тестени…Леле, ядях по 4 еклера наведнъж! Както и да е. Та…след време проядох пак месо за кратко. И защо ли- защото зад избора ми не стоеше твърдото убеждение, отвращение и знание, с което забогатях в послените години. Сега изборът ми е съзнателен, знам с какво допринасям и от какво се отказвам. Месото ми беше вкусно, млякото и сиренето- ежедневно меню, ала лека полека, благодарение на разни хора из фейсбук (най-вече балгодаря на Диди Хърлечанова, “пропагандираща” неуморно снимки и факти), видях другата страна на пържолата. Неее, не говоря за недоопечената или прегорялата й страна! Видях пътя на месото до чинията ми, условията на “живот” на добитъка, видях как малки пилета се изхвърлят с лопати, защото умират в огромни и мръсни пилетарници, стъпкани от по-едрите…После дойдоха и други истини- за унищожаването на земите и горите, за да се отглеждат монокултури за изхранване на нарастващите стада, за вредите от месото, за вредите на околната среда. Осъзнах защо аз не бива да ям плътта на друга животинка и защо не бива да крада млякото на бебета животни. Е….може би един ден на някоя планинска хижа ще изпия чаша сурово овче мляко, но това далеч не е като за закуска, обед и вечеря да използвам кисело мляко, сирене, кашкавал…Може и без тях, нали ☺
И понеже темата на този пост е да събере още няколко от условните 101 причини за избора ни ☺, нека се върна на следващата част, посветена на

Земя:

 1. Ако изсичането на горите в Америка, за да се освобождават места за пасища продължи, до 50 г няма да има гори!
 2. 4,1 km² е достатъчен за изхранване на  0.45 kg говеждо или за 9071 kg картофи.
 3.  4/5 от култивираната във Великобритания земя се използва за изхранване на добитъка /14 732 000 хектара/
 4. Необходими са 7,3 kg соя за производство на 1 kg говеждо месо.
 5. От 1945г. насам във Великобритания са разрушени 95% от медоносните ливади, 50% от гористите местности, 50% от мочурищата, 224 000 km живи плетове…заради животновъдство.
 6. Интересно- натискът върху земята, в следствие на животновъдството води до ерозия на почвата от 6 милиарда тона в САЩ.
 7. Ако всички станат вегетарианци, над 90% от земята, използвана за животновъдство може да се презасади с гори.
 8. От 1960г. насам, 25% от горите в Централна Америка са унищожени, за да има пасища.
 9. От 1966 до 1983г. 38% от Амазонската дъждовна гора е изсечена заради пасища.
 10. 90% от животновъдните ферми, разположени на изсечени горски площи, банкрутират след по-малко от 8 години, т.к. почвате се изветря, вследствие на недостатък на хранителни вещества и минерали в нея.
 11. Изкуствените пасища водят до унищожение на земите и ерозия; само в САЩ около 1700  km² земя дават с 25-50% по-малко реколта от началото на използването им за пасища.
 12. 2,5 cm горен почвен пласт се възстановява за около 200-1000 години; в САЩ е загубен 1/3 от горния почвен пласт (близо 17cm) за последните 200 години, в следствие на животновъдство.
 13. Сухоземните площи намаляват, поради глобалното затопляне, за което животновъдството има съществен принос.

Предишна частТема Хора тук
Следващата част е на тема Въздух.

Информацията е взета от Интернет и е преведена дословно. Повече от разбираемо е, че ще се намерят хора, които да оспорят цифрите, затова от сега да си кажа- който иска, да вярва. Който не- да вади калкулатора и да смята. 
Намасте! Аз отивам да си ям тахана ♥

wpicon

6 Comments to “Вегетарианство- 101 причини за този “тежък” избор- част втора”

 1. 1. о.к. – така е. Няма да има гори в Америка, не по принцип.
  2. Като посочваш тези цифри е редно да уточниш за какъв период са изчисленията, за какво време?
  3. о.к.
  4. Това е за говеждото, което се изхранва със соя. Дай цифри за планинското животновъдство, за нашите родни крави.
  5. ок. лошо е това, наистина
  6. Това е за САЩ, у нас това отдавна не е фактор за ерозия.
  7. Може, но това няма как да стане, нали се сещаш
  8. Не само за пасища. Това е аргумент на дърводобивните компании. Подхвърлят друг кокал на лаещите, за да не лаят по тях. Кокала на животновъдите.
  9. виж 8.
  10. така е
  11. о.к. САЩ
  12. о.к. САЩ
  13. принос, съществен не е точната дума.

  • 1.Все се почва от някъде. Ефектът е глобален.
   2.За мен някак е ясно- от рождение до клането на говедото…През живота си една пържола коства еди колко си друга храна.
   3. Не знам дали наистина е ок…
   4. В България, както и в Западна Европа и Америка има био ферми, в които животните се гледат както по наште балкани, И при нас има кокошки, свине и крави, живеещи в клаустрофобично малки помещения.
   6. Кое е за нас? А и защо да не ни интересува какво става из цялата планета, нали сме на нея, една е за нас,
   7.Знам и никак не се надявам! Но ако месоядните не се лакомят и хапват месо 3-4 пъти на месец, това за мен ще е нормално. Сега не е.
   8. Може би си прав. Ама и двете страни си имат вина. С тая разлика, че бе трябвало орязаните гори да се възстановяват с гори, а не с трева.
   9. Мне….изсечена е за да се отглежда царевица и соя. Оная дървесина не знам дали е дъ бест. Но и ти имаш право.
   11 и 12- ама не знам защо трябва да се ограничаваме. Ей го е…хора в България страдат от дъждове, порои, наводнения, ала трябва всички да ни вълнува :(
   13. ТУК, точно тук ще ти дам един линк…..и моля те- поне него не приемай скептично! :)
   На английски: http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000448/
   И преведен на бг: http://forum.nbu.bg/index.php?autocom=blog&blogid=2&showentry=91

   Хубаво ме опонираш, така дори повече се замислям!

 2. “… видях другата страна на пържолата…” Много ми хареса този израз, Ванилка! ;-) Напомни ми за един албум на Pink Floyd.

  Хубав пост може да се получи със заглавие “The dark side of the steak”, нали?

  Поздравления за хубавите теми и вкусните рецепти в симпатичния ти блог!

  • Благодарна! И да- хубав пост ще стане ☺ Пък ако и лепна една снимка на месо( real meat), ще има скандали вече :)

 3. Ако такива критикари като “adam” бяха прочели всичко внимателно, щяха да разберат, че става въпрос за континента Америка, а не а държавата САЩ и да не пишат глупости като “Това е в Щатите, мен какво ме интересува, кажи за България”. Изсичат се дъждовните гори в Амазония, за да се превръщат във фуражни ниви и пасища на животните. Изсичането на дъждовните гори означава глобален проблем, който е много по-голям, отколкото може да си представим, колкото и да е далеч от България ни засяга дори и нас. На мястото на дъждовните гори се засаждат ГМ соя и рапица, а местните култури и земеделци, които са живели в хармония с природата от хилядолетия биват брутално съсипвани и изгонени от земята им, за да отидат да търсят препитание в градовете, където са обречени на бедност и мизерия. Корпорациите и местните главорези-бизнесмени (много по-брутални от нашите мутри) плащат на паравоенни групи да тормозят хората, за да напуснат земята си и да им я приватизират.

  “Ако всички станат вегетарианци, над 90% от земята, използвана за животновъдство може да се презасади с гори.”

  – Вегетарианците са много малък процент и такива аргументи са несериозни и будещи присмех. Колкото и да ни се иска, вегетарианците няма да станат мнозинство. Проблемът е в несправедливото разпределение на ресурси заради самата система на капитализма, която е ориентирана към заграбването и печалбата. Дори и вегетарианците да станат значителна част от обществото и да се освободят много площи, защото ще се засеят с ориз и зеленчуци, вместо с фураж за животните, капитализма по-скоро ще спекулира с тях и ще унищожи излишъка, вместо да намали цените или да раздава храна на бедните.

  Вегетарианството като диета не може да промени нищо, защото е прекалено пасивно. Да кажеш “ако всички станат вегетарианци” означава да кажеш “ако всички станат пасивни консуматори на вегетариански стоки”. Силата ни е в това да си върнем земята и храната, чрез пряко действие и съпротива да отклоним властта от ръцете на корпорациите и обслужващата техните интереси държава обратно в ръцете на малките хора и техните общности, да създаваме солидарни кооперативи и да се борим за социалните си права, а не да бъдем пасивни потребители, които вместо стока А си купуват стока Б.

  Утре всички вегетарианци и невегетарианци на протест срещу ACTA!!!

  TOTAL LIBERATION A//E

  • ДОбре го казваш, аз съм по-за последното. Ясно ми е и не се и надявам, че всички ще станат вегетарианци. Тея цифрички съм ги превела дослвоно.
   Ако аз искам да “пропагандирам” за нещо и то да се наложи е- да не се продава боклучиво подобие на храна, че да печелят огромни фирми. Против прекомерната консумация съм, не само на месо- на модни суперхрани, на дрехи, на луксозни стоки…Нека всички си ядат месо, но да е като преди 100 200 години!! Яж си месо 2 3 пъти в месеца, мляко – 2 3 в седмицата и няма да има нужда от огромни ферми.
   Вегетарианството е съчувствие, а не само протест. Някои го правят за себе си, други знаят, че заедно можем да постигнем нещо.
   Това, което пречи на света не е точно консумацията на емсо, а СВРЪХ консумацията!!! Това не е нормално! Не е нормално някой да ми каже “Ако не ям месо през деня поне веднъж, съм гладен”. Нито е нормално да се използва мляко за всяко нещо, което се продава.
   В тоя ред на мисли- тютюна, какаото- стоки, които ги имаме благодарение на евтин труд, често в условия на мизерия. И ако тярбва да сме честни- трябва и против това да застанем! Да застанем срещу евтините индийски дрехи, срещу детския труд…абе нишката е дълга.
   и все пак- 10кс за включването.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: