Веган Щолен

На връх 8ми декември, денят на Св. Студент Мъченик, тъкмо 17 дни преди Коледа и точно когато заваля първи и много силен сняг, ще пиша как да си направим щолен или поне нещо подобно… Този, за който ще четете сега, е лишен от излишните и вредни яйца, мляко и захар. И дори може да наречем щолена “позволен” за всички почитатели на здравословната кухня. Е…с малки изключения. Все пак не мисля да го правя през останалата част от годината, освен ако много ни хареса :)

Да си видим какво с какво заменяме:

 • краве( о, колко холестерол!) – с кокосово масло
 • мляко (животиснки протеин, изсмукващ калция от костите ви)- с вода ☺
 • обикновена мая- с жива, био мая
 • яйца- с нищо ☺
 • захар- стевия
 • захар за поръсване- рожков, сусам и бадеми

Ух, толкова красиво вали навън, че все през прозореца гледам и нямам търпение да изляза по някое време, че да мина през най-неутъпканите места! Страхотен ден избра времето, че да заснежи!  Толкова се впечатлявам (все още) от снега, че не мога да си събера мислите и да започна да пиша :) А то има доста…

Щоленът наш любим изисква повечко време, което трябва да отделите, за да сте вкъщи. Час за всички механични дейности, 2-3 часа за втасване, още един- за повторно, още един- за печене…трябва да го оставите да изстине и увиете чак тогава. Нищо чудно,че аз го почнах към 12 на обяд и чак към 8 вечерта завих двата сладкиша в станиол и го скрих в шкафа!

Сега сериозно да опиша какво ни трябва:

 • 500г пълнозърнесто брашно + за омесване
 • 200г кокосово масло + 10г за намазване
 • 1 и 1/2 ч.ч. топла вода
 • 1 и 1/2 с.л. стевия на прах
 • 1 и 1/2 ч.л. жива био мая и 1 ч.ч. захар
 • 1 ч.ч. пияни плодове по избор (тук 
 • 1 ч.ч. захаросани корички от портокали и лимони
 • 1 ч.ч. натрошени бадеми
 • марципан за пълнеж
 • подправки:
  индийско прехче
  кардамом
  карамфил
  ванилия♥
 • щипка сол
 •  за поръсване-сусам, натрошени бадеми, рожков( по желание само пудра захар- за да имаме снежен щолен)
Предишната публикация (Марципан, захаросани корички и пияни плодове) е за подготовката на някои продукти. Тъй че тя е първата важна крачка към щолена и е хубаво да свършите тази работа предния ден.

Почваме с маята-разтваряме я с лъжичката захар в топла вода. След десетина минути трябва да се е образувала пяна и течността да е увеличила обема си.
Кокосовото масло се разтопява на слаб котлон и се оставя да изстине добре– започне ли отново да образува кристалчета, значи е с подходяща температура.
Брашното се пресява и се омесва с подправките, стевията и солта. Тук искам да ви посъветвам да използвате току що смлени кардамом, индийско орехче и карамфил…ароматът е в пъти по-силен. Как ли? Кардамом и карамфил с кафемелачка, а орехчето- на ситно ренде.

В сухата смес се добавят маята и кокосовото масло. Замесва се меко тесто. Когато стане жилаво и не се лепи по ръцете, се разтеля с длани върху набрашнена повърхност и в него се изсипват плодовете и захаросаните корички. Последващият процес на омесване е малко лепкав, но don’t worry, be happy– с малко брашно си помагайте. 

Когато се преборите с ароматната топка, разтелете я върху половината бадеми, а останалата част изсипете отгоре. А тук да кажа за бадемите– в никакъв случай не ги смиляйте наситно. Това е чарът на сладкиша!

Отново месете. Когато наистина ви омръзне, тестото е готово за втасване ☺ Покрийте с брашно и плътна кърпа и оставете на топло за 2-3 часа. Нещо ето такоа трябва да имате преди втасването:

Добре втасалото тесто има паяжино-образна текстура. Така може да познаете дали времето за втасване е достатъчно. Все пак то зависи от маята, дали има захар( стевията не помага за втасване), от температурата. И нагледно, ето как изглебдаше моето:

Следва да сложим и пълнеж– с длани разтелете тестото върху добре набрашена повърхност и сложете от марципана. Умишлено не съм  дала колко да е той, т.к. това зависи от вашите предпочитания. Все пак, трябва да е пълнеж, а не тънка “смазка”. 
Завийте едната страна на тестото върху другата, натиснете ръбчетата с вилица едно срещу друго, поръсете с брашно и оставете отново да втаса.

Фурната се загрява до 180°. Щоленът се покрива с алуминиево фолио( не плътно), за да не загори. Не знам какво фолио използвах аз, но моите две щоленчета доста покафеняха отгоре и според мен ще имам по-скоро хрупкав, отколкото мек сладкиш за Коледа. Но здраве да е! Догодина ще е по-хубав пък ☺ И така ще го изядем.

Ето ги суровите щолени:

Когато ги извадите фурната ( след около час), веднага намажете отгоре с разтопено кокосово масло и поръсете с желаната поръска.  Наскоро бях правила сурови сладки, които овъргалях в рожков, сусам и натрошени бадеми, така че реших да оползотворя остатъка от тази смес за щолените. Какво пък- нямам снежни, а африкански щолени

След като напълно изстинат ( добре е да ги сложите върху скаричка), завийте в алуминиево фолио и ги скрийте от жадните погледи на котката в някой шкаф! След няма и 20 дена ще разберем дали сме успели да направим щолен или поне нещо ядливо ☺

Е, аз мога да ви гарантирам, че ще е, а ако сте го правили с такъв мерак, с какъвто в момента снегът засипва всичко на двора, значи имате прекрасна изненада за котката, вашите близки и за вас!

wpicon

3 Trackbacks to “Веган Щолен”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: