Шипков мармалад без шипки

Ах, как искам да намеря някой стар етикет от преди 20 години на най-любимия сладък вкус от детството ми!
Не ядях мед, но пък най-голямото изкушение за мен бяха обикновени бисквити, залепени с шипков мармалад!

Ето, намерих нещо подобно на стария етикет: Снимкаааа

И баба ми я помня как го правеше. Абе целият процес е доста пипкава работа, за което са виновни нежните власинки в сърцевината на плодовете. Трябваше няколко пъти сместа от сварени шипки с много захар да се прецежда през сито и тензух. И все пак- вкусът не беше като купешкия. Аз от малка си обичам кисели неща и този – домашният беше повече сладък, от колкото кисел.

Но стига носталгия ( по плодове сварени и то с много захар….то какво му е полезното, освен психологическото въздействие)!
В понеделник вечерта, правейки Суровите сладки.…съвсем, ама съвсем случайно забърках такава каша, която моментално ме върна 20 години назад…Пюре с вкус на шипков мармалад! И то суров! И без захар!
Май преди 20 години не ми е било по-добре от сега ☺

За мармалада:

  • 1 и 1/2 ч.ч. накиснати от вечерта фурми
  • 1 лимон

Фурмите с част от водата се пасират. Добавя се и лимонът и това е! Да…това е :)

Може да уточня обаче, че лимонът дава силна миризма. Ако сложите съвсем мъничко ( Йоана е описала как се прави  ванилова есенция, аз ползвам стрити ванилови зрънца направо, че по ми харесват), то може да потушите лимона и да получите по-сладникав аромат.

Както и да го направите..вкусът е превъзходен! Аммм

И за крекери е супер! Супер!

Казах ли , че е супер?

wpicon

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: