Най-вкусната тиквена супа

Обожавам, обожавам тикви! Вече повечето читатели на блога са запознати с тиквените истории!

Във ванилената кухня са били сготвени:

  • Салата от сурова тиква-  линк
  • Шахматни сладки от тиквено пюре-  линк 
  • Пудинг с тиква, ориз и бадеми- линк….или с други думи Приказка за Тиквата
  • Прекрасният и свеж Тиквен връх- ето тук 

И за мое съжаление не смогвам да опиша и другите хрумвания с тиква, които имам, но живот и здраве и този ден ще дойде!

Помня, когато сестра ми беше бебе, едно от първите неща, с които мама я захранваше беше варена на пара тиква. А аз не исках никаква друга баница освен от тиква, канела и орехи. Добре, че днес никак не съм злояда и постоянно опитвам нови и нови продукти, подправки и комбинации и точно поради това ми ненаситно за новости качество, мисля, че успях да сътворя най-вкусната тиквена супа, която мога да си представя ( а имам доста богато въображение!)

Магията е в подправките...и в голямата лъжица! И във вкусната тиква ☺ Нали знаете- когато избирате тиква, трябва като я почукате да бие на кухо, а дръжката да е изсъхнала. На това ме учила бабчето♥ А от нея всеки съвет е златен!

Продукти за вкусната супа:

  • 600-700 г тиква
  • 3-4 големи моркова
  • 1 с.л. маринована целина
  • 1 ч.л. наситнен пресен джинджифил
  • 3-4 с.л. зехтин
  • 1 с.л. къри
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.ч. тиквено семе
  • лют червен пипер
  • ако имате- покълнал нахут или смлени лешници

Тиквата и морковите се сваряват на пара, след което се пасират с 1 ч.ч. топла вода. Гъстота, която трябва да получим се вижда добре на снимките. Нали ☺

Рецептата за целината е тук. Ако не желаете да си правите цял буркан, макар че е много, ама много удобно и лесно за ползване след това, достатъчно е да настържете корени от целина и да добавите сол (целина:сол= 1:1).

А джинджифила, който така заобичах, се обелва и пасира заедно с горната смес. Интересни факти за тази любима подправка има ето в тази рецепта ☺

Когато вече супата е готова, остава да й сложите подправките- къри, зехтин и целина. Поръсва се с тиквено семе и по желание с лют пипер. Не е нужно да пиша, че на моята скромна паничка слагам 2 обилни лъжици домашен мега лют пипер…въпрос на предпочитания.

И един съвет– за мое учудване, супата не издържа дълго време, дори да е в хладилник( не че вие ще издържите да не я изядете веднага)- максимум 2 дена.
А и е най-най-най-вкусна, когато е топла и ароматът на суров зехтин и къри са първите виновници за вашия добър апетит♥

wpicon

Advertisements

11 Comments to “Най-вкусната тиквена супа”

  1. Тиквената супа ми е от най- най- любимитеееее….!!!

  2. ммм страхотно :), и аз така я правя – с джинджифил и къри :)

    • Суперско! Значи има много вкусна супа по този свят! Пробвай с целина и червен пипер :)
      Ако искаш, може да запържиш червения пипер за съвсем малко. Мисля, че пак ще е хубаво, но това е ако нямаш нищо против пърженето…

      • мерси, Вани-лче :), ще пробвам.. аз не съм голям фен на пърженото, но понякога хапвам :).. а иначе преди години баща ми (понеже не можеше да яде пържено по здрав.причини) ме “светна” да си запичам брашното и/или черв. пипер на слаб огън и без мазнина, за да няма вкус на “сурово”, както той казва :).. та вместо запръжка, става запеканка ;)
        но пък съм заимствала нещо от рецептите за индийско като правя хумус например. Та те слагат на много слаб огън мазнина и подправките, за да си “отворят” аромата. Аз така правя с чесъна и кимиона за хумус, наистина сякаш кимиона си отключва аромата, а чесъна не е така лют. Някъде бях прочела, че не харесваш вкуса на чесън много-много, та и това е вариант :) но аз го махам от котлона дори преди да започне да почервенява :)

      • Така е! Много подправки са наистина ароматни, ако се запържат малко. А пък за суровия вкус- мен не ме притеснява особено, тъй че даже не го и запичам :)
        А за чесъна- не го понасям суров. Вкусен ми е, но после не мога да трая миризмата :) Та затова в нас чесън суров не се яде :)

  3. Nataliika

    Здравейте, Vanilla ! Бихте ли разяснили точно стъпките за това как да си покълна нахут. Купих си го преди месец от биомагазин и си чака реда. Поздравления за блога :))

    • Благодаря за поздравленията! Много значат за мен!
      А за нахута- в рецептата Суров Хумус с асефатида има и указания за покълването на нахута. Не е гаранция, че ще покълне, като е от био магазин. И от съвсем обикновен магазин става ;)

  4. току-що забелязах нещо и не е по темата, но не мога да се стърпя – моя + твоя аватар много се допълват и правят яка снимка ;)))

    • даааа, зелените колко много се преливат :)
      Ама и името ти е много интересно:)

  5. Днес последната тиква от мазето падна под ножа. Едната част опекохме, другата по рецептата за супата. Наистина е най-вкусната тиквена супа. Супер! Суууууупер! Целината беше прясна, от мен сложих и 10 см праз,, вместо нахута ръснах смляно ленено семе, вместо тиквеното, че нямах в наличност- слънчоглед, лютият пипер – задължително. Мама, която както разбирам и твоето бабче е голяма консерваторка, ама я хареса, даже допълнително си поиска.
    Мама каза, че навремото на село са готвили варена тиква, която после са запържвали в олио с лук и червен пипер. Та ако ти харесва идеята, сътворявай нещо в тази насока.

    • Йее, някой да се осмели да я направи бре!
      Поздрави на майчето, на лененото семе и много се радвам, че ви е харесала =) Подправките са много важни, значи…
      А за запържването-хм, май не, понеже ми е в разрез с принципите =)
      Виж- сурова тиква по става ;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: