Хляб с кориандър, куркума, семена и магданоз

Чували ли сте известната българска кулинарна поговорка “Търпението е майка на хубавия квасен хляб” ?
Защото аз я изпитах и доказах. Най-добрият ми хляб с квас до сега и причината е именно търпението.

Доста хлебчета  съм ви представяла до сега, като повечето са с квас. Много любим ми е ръженият, има един с орехи, за който не съм писала- той също е много сполучлив. Но този хляб, аз го наричам специален. От него може да отрежеш филийка, която няма нужда да мажеш с нищо ( все пак, ето идеи за различни пастети тук), т.к. е достатъчно ароматен от подправките, питателен от семената и “мокър” от кваса и магданоза.

В рецептата за хумуса, която съвсем скоро споделих, именно с този хляб бяха филийките.

А идеята за кориандъра– следващата ми любима подправка, дойде след като един ден експериментирах с едни мъфини, те станаха много сладички и примамващи ( олеле…бяха от царевица и моркови, т.е. наистина сладнееха) и реших да я използвам по-често в тестените приумици във Ваниловата Кухня

А какво се крие зад кориандра…я да видим:

  • знаете ли, че листата  му са задължителна подправка на Мексиканското гуакамоле?
  • ах..месоядци! Кориандър се слага в много салами и наденици (уфф), защото: през Средновековието, европейски месари открили, че ароматът на кориандър замаскира и подобрява вкуса на развалено месо…вероятно в България кориандърът е много, ама много често използван…
  • мед от кориандър ♥…много обичам!
  • здравословни ползи:
  • в Иран се използва срещу безсъние и безпокойство
  • в Индия е диуретично средство
  • намалява нивата на холестерол и три-глицеридите.
  • традиционен лек срещу диабет!
  • сок от кориандър, разбъркан с куркума или мента се нанася на лицето срещу акне. Аз нямам, та не съм пробвала…

И ако вече не сте убедени, че това е поредното семенце, с което Природата ни дарява, то ако направите ароматния хляб, ще се съгласите с мен, че е така ☺

Необходими продукти:

  • 200г пълнозърнесто брашно
  • 200г груби пшеничени трици
  • 150г слънчо семе
  • 100г ленено семе
  • 1 и 1/2 връзка магданоз
  • щипка сол
  • 1 с.л. куркума ( ето тук има интересни факти за куркумата!)
  • 1ч.л. смлян кориандър
  • 1/2 ч.ч. квас

Рецепта за квас има вече на две места в блога ( тук и ето тук). Следващият ми опит ще е с нахутено брашно или с ябълки, живот и здраве.

Квасът се размива в топла вода ( по желание с лъжичка захар). Сухите съставки се объркват добре. Важно е магданозът да е добре отцеден, след като сте го измили. И трябва да го добавите преди водата, че да се “облепи” с брашно.Тази последователност се следва винаги, когато има мокри продукти.

Омесете не много твърдо тесто, набрашнете добре, покрийте с плътна кърпа и оставете на топло. Колко време ли? Така започва началото на тази рецепта. Омесих тестото вечерта към 8, а го изпекох на следващия ден към 11 сутринта.

Ето това е наситина добре втасало тесто! Ще се поуча от грешката си и винаги ще давам поне 7-8 часа на тестото ми да втаса! Може да видите “мрежестата” структура на тестото:

Загрейте фурната на 200°. Втасалото тесто не го премесвам отново, а само оформям в желаната форма и набрашнявам добре.

Коричката на тестото трябва да се  “напука” ☺

Когато го извадите от фурната, увийте в памучна кърпа и воала!
Имате прекрасен, ароматен и питателен хляб!

wpicon

Advertisements

2 Comments to “Хляб с кориандър, куркума, семена и магданоз”

  1. Прекрасен хляб , Ваня !!!!! Вдъхнових се отново да опитам да направя квас, а след това и този хляб :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: