Веган сирене с кашу, покълнал лимец и кисела туршия

Айдииии, наздравиии сас сириньето и туршийта ☺☺☺

Сиренцето, което ще имате възможност визуално да вкусите, беше направено по повод идването на сестра ми на гости. В този ден направих индийска леща с тиква, оризово-тиквени пудинги, хляб от трици с орехи и слънчоглед и това сирене- тя е много далеч от идеята за чиста и здравословна храна. И когато започна да става тъмно и студено, когато вече времето е такова, че хората да си бързат към дома, аз й се обадих за да й напомня, а тя каза, че е забравила и че друг ден ще дойде. Е. Добре. Както и да е.

Та, всички тези вкусотии, за които скоро ще пиша, бяха дегустирани от мен и Тодор с изключение на хляба и десерта. Тях и Жас успя да опита, нея питайте стават ли за ядене и успяла ли е да кара колело след това.

Ще почна с веган сиренето. Може да го наречем и тофу от кашу, защото “тофу” ми звучи по-растително :)
Сиренцето е важно да го направите с кисела, сурова туршия ( продава се и по пазарите), т.к. кисело- сладкият вкус няма как да го докарате инак, а тъкмо той е най-хубавото.

Ще ви трябва:

  • шепа накиснато за 4 часа кашу
  • шепа накиснат слънчоглед
  • покълнат или киснат във вода 48 часа лимец
  • чушки, моркови и карфиол от туршия
  • 2-3 лъжички зехтин
  • сух босилек
  • лимон- по желание

В блендер се пасират всички съставки. Лесно, а ? 

И за да получите интересна форма, важно е да си намерите и такъв съд. Но да е дрениращ!
И да ви дам една суперска идея– сигурно знаете онези големите солети, които се продават в пластмасови кутиики- знаете ги. Една такава кутия е чудесна за целта- стените й са достатъчно меки, че безпроблемно после да обърнете сиренето върху чиния и то да запази формата си. Набодете дъното с остър и тънък нож, натъпчете сместа и оставете да се отцежда за трийсетина минути.

През тези 30 минути имате време и хляб да омесите ;)
Списък с хлебчета различни- ето ТУК.


wpicon

Advertisements

8 Comments to “Веган сирене с кашу, покълнал лимец и кисела туршия”

  1. Ще почнеш и ти да му викаш сирене :D

    • по-надолу съм го писала тофу, ама ще ме разберат погрешно :)
      ми, нося се и аз по течението, нали пък ще си говорим на един език :D

  2. Не знам как му се вика ама е адски вкусно! Винаги съм се чудел какво да си намажа сутрин на филийката и ето че открих, мисля да се науча как да го правя дори собственоръчно =)

  3. Няма да е зле :D

  4. Е страшна си!

  5. ванила,наскоро се пробвах да си направя домашно тофу.не знам къде сбърках,но не ми се отдаде от първия път.не се отказвам и чакам мъжа ми да е липсващ и да не ми се пречка из краката.и пак ще пробвам.дано успея,че много го обичам ,а на купешко не вярвам.все пак работя в хранителната сфера и знам как стават нещата.като го направя ще споделя опита,ако имаш такава опция.
    но и твоят вариант ще бъде изпробван.

    • :) Най-първата рецета в блога е за тофу и стана страхоотноо! Купено не ядем :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: