Есенна царица… или сурова торта с дюли

Дюля О-ла-ля! Има двете последни букви в азбуката и оттам следва, че е един от последните есенни плодове, които пък могат да се съхраняват цяла зима, а така и по-вкусни стават.

Любим начин за съхраняване на дюли е в стаята, на стайна температура. Ако няма други аромати- свещи, лампи, ароматиозатори или миришещи пръчици, ароматът им се стеле нежно и ако ме питате мен, това ми е най-любимото им качество…
Когато се прибера на село, в стаята ми баба държи панерче жълти дюли. Ей… там ароматът на въздуха е такъв, каквъто ви описвам. Сладък, дюлен, есенен и топъл!

Както и да е! Преди месец, както си карам аз колело и минавам през Изток, се забих в едно дюлено дърво и веднага се роди идеята да си набера дюли- те хората така или иначе ги оставят да изпокапат. Не бяха много зрели тогава, но както ви казвам- като престоят известно време, послушно решават, че ще узреят пък :) Супер! Набрах си аз в дамската чанта и вместо да ароматизирам стаята, ароматизирах хладилника, мен и Тодор със супер яката( не….не знам защо за всяка рецепта пиша, че е най-добра.Но тази е най-добрата от тортите) сурова дюлена торта, която да отбележа беше първата, която направих и то доста импулсивно.

Тъкмо предния ден си бях взела от така хвалените годжи берита. Тъй че само ме чакаха да ги оползотворя :)Ако нямате под ръка, много по-вкусно според мен ще са сушените сливи! А и защо пък да не си купуваме българските сливки, аз даже по ги обичам.

Тортата, като всяка уважаваща себе си торта, има блат, крем и украса. Всичко търпи модификация, но скромното ми мнение е, че комбинацията, която ще ви предложа, е достойна за точно подражание и спазване на продуктите =) Ето, четете:

За суровия дюлен блат:

  • 3 големи дюли узрели
  • 3-4 лъжици твърд мед( примерно мед от рапица или магарешки бодил)
  • 4-5 лъжици суров тахан
  • 3-4 лъжички ленено брашно
  • 3-4 лъжици рожков
За крема:
  • 3-4 меки вкусни и сладки банана
  • 3-4 лъжички ябълков пектин
  • по желание- ликьор амарето. По мой съвет- задължително =)
За украса:
  • Кокос- по-добре домашен, ето как
  • годжи берита( или стафиди, сушени сливи)
  • рожков за поръсване
Блатът: дюлите се настъргват на не твърде ситно. Много удобно е с блендер. След това се смесват с останалите продукти, като ако е твърде рядко- сложете още ленено брашно. Абе, както ви харесва!
Кремчето е още по-лесно- бананите се пасират, слага се амарето( или силна есенция на горчив бадем), а пектинът е за сгъстяване. Може да се използват и семена от чиа или ленено брашно, но няма да е толкова изискано и фино.
Украсата зависи от вас. Може да нарежете домат и кисела крастваичка, ако това ще ви хареса. Свобода в кухнята нека да има!
Така….И как сега да я сглобим? Елементарно:

В плоска чиния се слага домакинско фолио( така че после да може да загънем тортата и отгоре). Изсипва се сместа за блатът и се оформя легълце за крема- стените на това легълце да са достатъчно високи( поне 2-3 cm), че после да не хартиса крем( какъв ужас…ще трябва да го излапате :D).Когато го оформите добре, изспивате крема и заглаждате, ако има неравни ръбчета от блата. Съвет от мен- ако решите да правите висока торта, не е добра идея- банановият крем не е толкова гъст, че да може да отрежете парче, по-високо от 6-7 cm.

И украсата- аз използвах кокосовия сняг, рожков и плодчетата лиций. Честно, след 1 денонощие като бяха попили влага от крема, бяха къде, къде по-вкусни :)И за фолиото- хубаво стегнете тортата с него и я завийте отгоре( все пак не бива да се докосва до крема). Правя го, защото нямам подходяща кутия за торта, а в хладилника би поела миризми и излишна влага. Не, мерси.

И моля- намерете си хубав повод, че да направите дюлената торта…не преувеличавам, като ви казвам, че е Есенна царица ;)
Да ви е фкусно, миуи мишуенца и шишуенца!

wpicon

Advertisements

9 Responses to “Есенна царица… или сурова торта с дюли”

  1. Thank you again! :) Току що я направих с някой много мънички разлики. Само дано не ми се разпадне блата при рязане… Тъкмо си бях отделила 4 дюли в хладилника с махната сърцевина, че с нея си лекувам децата като имат кашлица. И точно се чудех какво да направя с тези дюли и ето че видях прекрасната тортичка :)

    • аз, аааз ти тенкю!
      щото заради такиви мили коментари имам стимул да правя нови и нови, и нови нещица☼
      А рецептата за кашлица трябва да споделиш =) И да покажеш снимки на тортата, като я направиш ;)

  2. аууу жестоко, как се радвам че попаднах тук, страхотна торта имам точния брой дюли, които ми ароматизират кухнята вече седмица задължително ще се пробва

    • Жестоко е,я :)
      Още по-жестоко е, че се радваш, че си тук, Пекарне =)
      Аз пък веднага ще ти видя прекрасния пекарски блог, понеже мнооого обичам хляб и доста често правя ;)

  3. Вани, с какво да заменя рошкото, че в моя заспал град нямам как да го намеря, а не ми се чака до понеделник за доставка…? :)

    • С какао :)
      То по принцип рожкото е заместител( по-евтин, не и в България обаче) заместител на какаото…В Индия си хранят магератата с него :)
      Ако искаш да е оооще по-чудна, може да сложиш инка:какао= 1:2 примерно :) За да не е толкова натрапчив вкуса на какаото.
      А може и да не слагаш нищо :) Тахан и дюли ухаят също толкова добре!

  4. Може и без повод :) Или по повод, че имам дюли вкъщи. Тъкмо я сложих да постегне в хладилника. В крема сложих и орехи, стафиди и фурми :) Не знам защо блатът ми е много по-светъл, но пък важното е, че е тоооооооолкова вкусно, добре че я направих на една трета, че порцията е за един :)

    • Олее, доста богата торта е станала!
      А блатът може да е по-всетъл, ако рожкото е по-малко :)
      И аз съм съгласна, че е мега мега вкусно!

Trackbacks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: