Елда с грах и маслини

Понякога времето за приготвяне на топла манджа не стига и ако човек не е много претенциозен, една проста салата, шепа ядки, плод-два и чаша вино стигат. Поне на мен. Даже предпочитам.

 Но в къщата има един Претенциозен, който твърди, че по моя вина му били широки дънките…Е, миличко, как да не са ти широки, като през деня си някъде навън, вечер не винаги сме вкъщи, а аз напоследък имам все по-малко време за приготвяне на по-засукани ястия. И то засукани, поради простата причина, че зад всяка една манджа се крие рязане, миене, рязане, миене.. :) Не винаги имам време.
Онзи ден пък почнах езиков курс. Времето за вечеря се измества след 9 и нещо :( Което на мен не ми харесва много, ама пък така или иначе лягам след 12. Вариант за нещо бързо и засищащо за момъка включва бързо вариво( червена леща, елда, киноа или амарант), нещо консервирано( грах, царевица, зелен боб, etc) и зеленчуци. Та така и това ястие се приготвя за не повече от половин час с цялото варене, задушаване, рязане, миене и суетене наоколо :)

Бързите продукти са:

  • паничка( 300 ml)елда
  • консерва грах- 425 ml
  • маслини- по-сочни са по-подходящи, аз ползвам Каламон
  • червен лук- 2 умни глави
  • 2-3 скилидки чесън( само готвен го понасям)
  • чушка, морков и/или броколи. Каквото нахално подаде глава от хладилника слагам аз
  • магданоз свеж-една връзка дебела!
  • куркума, зехтин
 И много набързо: Елдата се сварява. През това време лукът се нарязва на големи мустачки, другите зеленчуци- и те на по-едри парчета. Чесънът- наситно, обаче.
В нагорещена мазнина се запържва чесънът за двайсетина секунди, добавя се лъжица куркума, слага се капак и се маха от огъня. След още двайсетина секунди сложете и нарязаните зеленчуци и топла вода. Задушете за кратко, прибавете маслините и елдата. След още минута- и отцеденият грах. Разбъркайте и махнете от огъня.
Поръсете с нарязан магданоз( хич не го жалете, ами слагайте доста). Непосредствено преди сервиране разбъркайте, че не е много хубаво горещата храна на “задушава” свежия магданоз.
Може да си засечете време ;) И да биете рекорда ми от 15-16 минути ;)
Един Ванилов съвет: КУРКУМА- слагайте в промишлени количества! Защото една единствена скромна лъжичка куркума( 7g) ви дава:
  • 16% Желязо
  • 26% Манган
  • 6% Витамин Б
  • 6% фибри
    * % от Препоръчителния дневен прием :)

wpicon

Advertisements

2 Comments to “Елда с грах и маслини”

  1. С тая рецепта много ме спечели – съдържа само любими ми неща, само да ми се отвори вечер вкъщи и ще из-импровизирам по темата. Ама грахче как обичаам … Обикновено обаче го мешам само с моркови и лук, а за елда не ми беше скимнало. И за куркумата това е добър повод да се сдобия … И те така. Бравос!

    • МмММмм, Пумпала ми се пусна по коментите на блога, как ме радваш само!
      Ох, значи Ви каним на вечер некст уиик, примерно в сряда и ще изработя някое грахово руло ;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: