Леща по женевски

 Казват, че след третото посещение на нечии дом, вече не си на гости.
Свободно можеш да се чувстваш като у дома си, а не да питаш “Къде е захарта” , а пък може и да се изявиш като смел човек, имащ мерак да измие чиниите, например :) Или пък да приготви вечерята. 

Това ни беше първата визита при ♥Ваня и Искрен♥ в Женева, но пък на третата вечер ме засърбяха ръцете, понеже вече съвсем се чувствах като у дома, а пък и много, много ми се кулинарстваше! Дори повече от обичайното, понеже колкото повече гладни гърла има около масата, толкова повече ще се старая и ще се радвам, ако са доволни. Те казаха,че са.
Предложението беше черна леща; първоначално мислех да е само салата с леща, но после от самосебе си се получи нещо като “основно ястие”, но без излишни глезотии или твърде много суетене. Лесно, красиво и с продукти под ръка- няма как да не сътворите нещо на момента, когато имате вдъхновение!  

Подръчните продукти:

  • половин пакет черна леща( 500г)
  • моркови- 1/2кг
  • гъбки- 200-300г
  • 1 тиквичка
  • сушени домати
  • зелени маслини( не използвайте меки или черни, още по-малко пък меки и черни ;) )
  • листя от марулка
  • зехтин
  • микс от сушени подправки- мащерка, риган, майорана, босилек, магданоз
  • чаша хубаво червено вино( не избирайте тежко и горчиво вино)
  • няколко листенца лавандула( или розмарин)
Лещата: Сварете лещата, но не до пълна готовност. Когато изключите котлона, оставете тенджерата захлупена и се заемете с другите приготовления. Морковите настържете на по-едри ивички, маслините нарежете на кръгчета, а доматите- на дребни парченца. Задушете морковите с топла вода и зехтин за минута, след това върху тях сложете и лещата, намалете котлона и НЕ разбърквайте. Оставете морковите да се задушават под лещения капак. Изсипете отгоре доматите и мазнината от буркана, маслините и полейте със зехтин- той ще попие в лещата и така няма да бъде “готвен”.

Гъбките:  за гъбките ви трябва тиган с незалепващо покритие и да е по-дълбок, моля :) В нагорещена мазнина( максимум 2-3 лъжици) сложете свежите листенца лавандула( или розмарин); ако нямате свежа, то може да използвате и суха, която сте накиснали в топла вода за няколко часа. Та, след като лавандулата сподели с вас прекрасния си аромат, извадете листенцата от тигана и внимателно сложете гъбите, сместа от сухи подправки и виното! Всичко заедно. Гъбките лека полека ще порозовеят, попият виното и когато сместа остане видимо “по-гъста”, махнете от огъня. Оставете ги в тигана за 2-3 минути. През това време се заемете с:

Тиквичките: трябват ви на колеца. Аз ги предпочитам сурови и настъргани на спагети, но домакините ни не ги долюбват много така. Тъй че ги задуших и тях- с малко мазнина, топла вода и отново сухата смес от подправки.Трябва им не повече от 1-2 минути. Това е за тях.


Вече може да се заемем с подреждането на ястието. Изпитвам някакъв неописуем стремеж да правя редени ястия- както беше и  трицветната ми торта LaÉlle. Тук пластовете се досещате какви ще са:

1. На дъното на стъклена голяма купа – ред марули…туй от естетическа гледна точка, а и за да “прегърнат” долния пласт.
2. Следват гъбките. Слагаме и още малко зехтин, тъй че да овкусим и марулите. Който иска- може и сол. Аз не.
3. Масивният лещен пласт е наред. Тук аз бих сложила и ред свежи домати, но те отидоха в салатата :)
4. Покриваме с тиквичките. Подредбата им определя естетическия вид на ястието. Тъй че, мили кулинарчовци, постарайте се :)

Воала! Хайде на масата!


wpicon

Advertisements

2 Comments to “Леща по женевски”

  1. разкошноооо! :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: