Яхнията на баба

Ехоо, има ли някой, който да няма спомени от вкусните манджи на баба?! Било то мекиците или супа, торта на два етажа за рожден ден, кекс с ябълки, даже намазаната с мармалад или лютеница филия бяха по-вкусни, когато са от баба.
Бабите са вкусни!

 Е, аз мога да се похваля, че моята баба(ето ни с бабчето преди 20 години) е най-изкусно готвещата бабка, която не само че прави всичко безобразно вкусно, но го прави много красиво, уважава желанията ми да няма чесън, да е постно и да не е много мазно! А тя може да се похвали, че си има най-обичащата я внучка на света!!!
Миналата седмица реших да се отделя от столицата и да си ида при нея! Ох, няма да ви разказвам, че започвам да си завиждам…Но когато в мрачната събота, измръзнала, прегладняла от цяла сутрин обикаляне из района, се прибрах и в топлата кухня ме чакаше най-любимото ми ястие от детството, нямаше как да не изпадна в умиление към бабчето. Още по-голямо…Не знаете много си я обичам!
Яхнията на баба е тази, която ще предпочета дори пред най-изискания сладкиш, че дори и пред тахана♥( а всчики знаят, че съм пристрастена към тахан).
Та сега, ето и интерпретация на бабината яхния в моята кухня!

Бабини продукти:

  • картофи -около килограм
  • стар лук- 2-3 глави
  • червени чушки- 2-3 бр.
  • моркови- пак толкоз
  • домашна лютивка( или домати от буркан)
  • праз
  • пресен магданоз
  • дафинов лист, чубрица, червен пипер
  • малко олио и сол.
Така, важен момент е на колко дебело ще нарежете продуктите. Картофите да са наедро, дебелина около сантиметър и 1/2. Чушките- на големи парчета, морковите- на по-дебели кръгчета. Лукът на едри мустачки, а пък празът- на съвсем ситно.
В тенджера се задушават лук, чушки, моркови. Докато станат прозрачни. Тогава слагате чубрицата, червения пипер и дафиновия лист, задушавате за още малко, наливате гореща вода и добавяте и картофите. Оставете ги за около 30 минути, но добавяйте вода от време на време. Когато омекнат, прехвърлете ги в тава, изсипете върху тях доматеното нещо( каквото имате) и пъхнете в гореща фурна. Трябват десетина минути, за да се получи доматена коричка. Поръсете и с праз и оставете за още мъничко на изключена фурна.
Когато вече ги извадите от фурната, поръсете с магданоз, покрийте тавата, за да се “консервира” ароматът на пресния магданоз и това е!
С червеното вино на дядо  е супер! Мога да ви кажа!
О, милото ми бабче♥ …само да ми дойде на гости тя!

wpicon

Advertisements

8 Responses to “Яхнията на баба”

  1. a kakva e razlikata s babinata recepta?

    • ами, тя слага 5 пъти повече мазнина :)
      не слага праз
      и понеже нямах буркан с домати, сложих лютивка. Това е :)

  2. добре,благодаря!

  3. Оххххх,сега съм в момент на гладуване,иначе бих я сготвила! Нищо де,средата на декември:)

Trackbacks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: