Хляб с моркови “欢迎 “

Или с други думи:  “Царевичен хляб с моркови “Hwan Yeeng”
А най-точно:  “Богат царевичен хляб с моркови и конопено семе и
плънка от праз, маслини и сушени домати “Добре дошъл”

Тошо Санг взе, че се завърна от далечен Китай…
A смс-а, който ми изпрати, когато се качил на самолета беше:

“…..i da nagotvi6, 4e mi pisna ot teq kitaiski gadosti”.

Жалко, тъкмо мислех да му направя едно тофу или ориз…или нещо с водорасли, че да го посрещна подобаващо.
И затова минах на вариант само с български продукти, които знам, че много обича! То и аз ги обичам…

За хляба трябва това:

  • царевично брашно -чаша
  • конопено семе-половин чаша
  • ръжено брашно- чаша
  • ленено брашно- 3-4 лъжици
  • бирена мая
  • сода + оцет
  • щедро количесвто моркови(повече от половината да са те)
  • малко мазнина по избор-3-4 лъжици
  • и не забравяйте щипка сол!
  • както и типични български подправки- чубрица и червен пипер
За плънката:
  • праз на колелца
  • маслини зелени на колелца
  • сушени домати
  • чубрица

Настържете или наситнете в блендер морковите, но не прекалено ситно. В купа ги смесете с всички сухи съставки( без содата), объркайте добре, прибавете содата и оцета заедно, бирена мая( ако имате, може и без нея), мазнина по избор и замесете меко тесто с топла вода. Гъстота- като за кекс, но все пак да не е течно, ами да може да се гребе и оформя с лъжица.

Оставете го да втаса за половин час, може да направите плънката през това време- празът се нарязва на колелца, маслините и те( аз използвах готово нарязани), сушените домати- наситнени и туй то.
От тук има два варианта- хляб с плънка или нещо като пица- т.е. плънка отгоре и запечена. Аз направих и двата ;)

С лъжица застелете дъното на малка тавичка, но не притискайте много! Сложете плънката и ако искате пица- едно алуминиево фолио, че да не загори. Ако не- останалата част от тестото отива директно отгоре като капаче.

Пече се за 10-15 минути на силна фурна, после намалявате и печете на 120-150º до готовност( ≈30 мин).
След като изстине, хлябът се обръща наобратно, завива се с памучна кърпа и чака с нетърпение да бъде изяден.

Съвет: моят хляб стана чуплив, т.к. нямах пшенично брашно, а именно глутенът в него е отговорен за еластичността на тестото. Та, по-добре използвайте пълнозърнесто, за да можете да режете хляба на дебели и правилни парчета, ние го късахме с пръсти, които едва не изядохме.Но дори така да остане, няма как да му устоите! 


wpicon

Advertisements

2 Trackbacks to “Хляб с моркови “欢迎 “”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s