Целина за цяла зима

Зимата е тъкмо този сезон, когато свежите продукти са или много малко, или са вносни и гумени, и безвкусни, а ако са био, то те не са от България и са изминали много километри,че да ги има при нас. Не, благодаря- мога да мина и без домати и ягоди зимата. Поддържам си принципа “Eat Local”  поне за онези продукти, които вирят и при нас, но не целогодишно.
Замразявам босилек и магданоз, понякога зелен боб, смокини, череши, ммм♥♥♥  Но все пак, предпочитам да ги консервирам, но без стерилизация.
Ето този начин за запазване на целина, копър, магданоз и т.н. помня от баба- тя цяла зима имаше бурканчета пресен копър в хладилика, с които после боба ставаше бомба! В положителния смисъл на думата :)

Целината:

  • една глава целина
  • зехтин
  • сол, стабилно сол
Целината я смилам на блендер на много ситно и щедро обливам със зехтин и сол. Натъпквам в бурканче.

!! Като натиснете с лъжица силно , трябва да изплува зехтин. Това е гаранция, че няма да се развали, дори и ако не е в хладилник. Това е. 
По принцип не готвя със сол или с много, едва осезаемо малко. От тази целинова паста слагам малко, т.к. е доста солена, но пък е ароматна! Идеална е за гарниране на макарони  , нахут ,   киноа , салати  или като основа на различни пастети

wpicon

One Trackback to “Целина за цяла зима”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: