Веге Калцоне

calzone
Какво е това нещо като пица калцоне, но със зеленчуци и с много вкусно и лесно за боравене тесто? Това е!
Мислех първо рецептата да я кръстя “Легло за зеленчуци с юрган отгоре”,  но пък аналогията с известната пица е доста голяма, що се отнася до начина на “повиване” на плънката.
Искам само едно да ви кажа: като предложих останалата една половина от изделието на Тодор за вечеря, той веднагически рече: “Не! Аз ще си я оставя за в офиса за закуска, че пак да ми завиждат и да ме питат с какво си я е заслужил”.
Та, съветът ми е: направете я таз вкусотия на половинката си, само при специални заслуги. Иначе ще се стигне до сериозно разглезване…А то е необратимо!
За калцоненото тесто:
  • пълнозърнесто брашно 2 ч.
  • ръжено брашно 1 ч.
  • соево брашно 2 ч.
  • счукано ленено семе – 1/2 ч.
  • зехтин 3-4 лъжици
  • чубрица, малко сол
  • и гъвкавост на китките, че да виете тестото във въздуха!
За калцонената веге плънка:
  • моркови
  • лук
  • целина
  • червена чушкая
  • сушени домати
  • куркума, чубрица и леееко лют червен пипер
  • зехтин- 1-2 лъжички
Тестото: всички съставки се омесват с топла водичка до получаване на жилаво тесто! След като го оставите да си почине десетина минути от неуморните ви ръце, му ударете един здрав бой по плота на масата(: А след това го разточете с много, много брашно на тънък пласт- около 4-5 милиметра. Сега можете да го въртите с двата си юмрука във въздуха и разбира се, да направите всичко по и около себе си в брашно. Нищо, друг ще чисти пък днес!
С тестото застиляме продълговата тавичка, като оставяме доста за загъване.
calzone
Плънката: всичко без  доматите се наситнява( в блендер е най-лесно и удобно) и се задушава за 2-3 минути в зехтин и топла вода. Накрая прибавяме и сушените домати, нарязани наситно и чакаме да поизстине малко.
Изсипваме зеленчуците в тавичката и сръчно ги скриваме от поглед човешки с останалото навън тесто. Все едно повиваме бебе, не че знам как става, де…

И бухаме директно в топла фурна, печем половин час…..и няма такъв кеф после!
Внимание: плънката може да се сложи и сурова, но има опасност да се вдлети тестото, а и да не е толкова уханно. 

calzone

wpicon

Advertisements

12 Responses to “Веге Калцоне”

  1. Вместо соево брашно,какво друго можем да сложим?

  2. С нахутено ;)
    Или с повече ръжено, че да стане твърдо тестото, а в последствие- хрупкаво.

  3. Ванилче,а ако е обикновена пица,а не калцоне,тоест не е затворена,нещо трябва ли да променям :)))
    Аааа и ще я правя безглутенова,нали сме на такава диета вкъщи :( ,някакви препоръки какви брашна и по колко(имам оризово,царевично,елдено;от киноа и амарант мога да си смеля)

    • Норче, ако е отворена пица ☺ ще стане пак толкова вкусна, убедена съм :) Но повече да я печеш отдолу и най-накрая отгоре, че да не прегори много плънката.
      Иначе- тесто безглутеново трудно се меси и разтяга, но ако сложиш повече нахутено, малко от царевица и най-важното- ленено, ще може да се разточи идеално според мен :)
      Да качиш снимки после, моля :Р

  4. За снимки е твърде късно вече,изядохме я :)
    Докато чакам отговор, я спретнах снощи .Стана много вкусна ,НО тестото се скъса ,докато беше в тавичката и чакаше плънката,точно по ръбчетата на тавичката/формата.С безглутеново брашно наистина е трудно да се работи,а и аз нямам нахутено,не купувам готово,че не знам как го приготвят(миене ,киснене и т.н.) А пък на мен нещо не ми се занимава да си приготвям да го кисна,мия,суша ,после меля…..И отделно малко ми се разводни плънката …хахаха ,уникална съм,но пък стана много,много вкусно.Ще направя пак и ще я снимам.Супер рецепта,страхотна си,Благодаря !!!

  5. Няма защо :)
    А за брашната- нали минава през огън, няма какво да му мислиш :)
    Бтв..аз купувам един вид нахутено и съм много доволна, скоро ще сложа и снимка, че не помня фирмата коя беше…
    А слагаш ли ленено брашно? Сложи, остави тестото за половин час да почине и пак пробвай :)
    Ако много се къса, пробвай да сложиш и настъргани моркови надълго като арматура :)

  6. Слагам ленено,разбира се,може да пробвам с повече.И с морков ,верно,не се сетих да сложа.
    А мислиш ли ,че мога да ползвам рецептата за блата/тестото за баница?

    • Това тесто за баница ли- миииии според мен ен, понеже бая ще се къса, като ги теглиш.
      За баница си трябва глутен, че да стане разтегливо..даже затова не се слагат яйца в тестото за баница, че да може да се тегли :)

  7. Оффф,знам си аз….то и за това не мога да намеря никъде готови безглутенови кори,сигурно :(
    А ако го разделя на топчета и ги разтеля на съвсем тънко и ги ползвам като кори,които да редя една върху друга,без да тегля и навивам ,например….Да речем,на 3-4 де ,не повече,дали ще се получи.

Trackbacks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: