Най-белия ориз с кокос

white rice

Тази манджа я сготвих навръх 9 октомври, когато почна наводнението със снимки из мрежата за първи сняг по високите места на България. И аз си викам- айде, в чест на снега да направя нещо снежно. Обаче и топло, и ароматно.
Определено сладолед не се включва в това и минах на варианта бял ориз със само бели приятели:

И ето ги белите съставки за бялата рецепта:

  • бял ориз – 2 части
  • бяло вино- 1 и 1/2 (2) чаши
  • лук -2-3 глави
  • тиквички – 1 част
  • кокос- колкото, толкова
  • дафинов лист( нали се изважда, не нарушава бялата хармония у тенджурката)
Та, каква сега е философията: оризът се сварява така: слага се в студена вода на котлона, когато напълно се свари се изсипва в гевгир и веднагически се облива със студена вода. Оставаме го да си се отцежда.
През това време сме нарязали лука на мустачки и тиквичките на спагети( всъщност тях ги настъргах на ренде по дългата им страна).
rice_ingr
Слагаме да се задушава лукът в мазнина по избор и с половин чаша бяло вино. Когато поомекне, на гости му идва оризът и след минута изливаме и другото бяло вино и дафиновия лист. След още 2-3 минути идва ред на тиквичките. Объркваме внимателно, че да не ги разкъсаме и оставяме да се задуши съвсем за кратко. На изключен котлон поръсваме обилно с кокосовия сняг и оставяме захлупена тенджерката. Непосредствено преди консумация, разбъркваме, сервираме в бели чинии.
И пием каквото е останало от бялото вино.
Да ви е бялосладко!

rice_ingr

wpicon

Advertisements

2 Trackbacks to “Най-белия ориз с кокос”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: