Браунита а-ла Веган

♥Публикация специално за дамите♥

vegan brownie

Защото знам, че ние сме шоколадо-преследващи и знам, че нещо какаово, ухаещо, меко като дунапрен и топло може да задоволи най-добре желанието за шоколад. Под шоколад аз разбирам нещо сладко+какао. В никакъв случай не се ограничавам с нещо в станиол, твърдо и на блокчета или пък неизменно вредно! Даже напротив. И така, в един от онея моменти, когато точно това желание ме обзе, реших пък съвесем да се изглезя и да си шоколадисам времето, което се оказа съвсем кратко за въпросните браунита (:

Забърках следната смес: 

  • брашно (пшенично)…с ръжено няма да са толкова пухкави; 50-70%
  • какао 10-30%
  • кафява захар- колкото да ви задоволи мерака за сладост. Аз предпочитам да е почти несладко и горчиво от многото какао.
  • сусамено или слънчо олио (не зехтин, че ухае на маслини,)
  • малко, мъничко сол и бакпулвер( или сода+лимонов сок)
  • ванилия♥ …или друга есенция по желание- ром, амарето, портокалови корички. Не все пак….накъде без Ванилия 
 
   Та, брашното да е пресято,че да се обогати с въздух. Какаото да е ИСТИНСКО! Това, в опаковки в супермаркетите…не е много добро. Какао с масленост 10-12% ме съмнява да е чисто, а и все пак се стремим към върховен шоколадов вкус и аромат, затова по-добре да си вземем хубаво, тъмно и маслено какао 22+%; аз засега харесвам това в   ( Слънце и Луна).

Всички съставки се разбъркват, като последно слагаме есенцията, за да можем да преценим колко точно искаме да подсилим аромата. Гъстотата на тестото трябва да е по-рядка, но все пак да можете да оформите с ръчички топченца и да ги наредите в тава. Ако ли не- може с лъжичка или направо с шприц. И после тавата бързо в загрята на околко 150-200° фурна и зорко следим кога ще ги извадим шоколадките( към 15мин.)!

Забележка
: процентите в състава на брашното зависят от това колко обичате вкусът да е какаов, сладък или пък по-неутрален. Аз лично си умирам за какао и затова моите шоколадки бяха почти черни!!! и много малко сладки. Гарантирам ви, че ще изядете поне десет още при самото изваждане на тавата.

PS: …..вкъщи има някакви ужасно нагли мишоци, като този:
greedy mouse

wpicon

Advertisements

7 Responses to “Браунита а-ла Веган”

  1. Ванинка, олиото само за намазване на тавата ли го ползваме

    • Не, браунитата се правят с доста мазнина..
      вчера правих и с кокосово масло, но с олио е по-добре, понеже са по-крехки и меки :)
      Бая мазни сладкишчета са, ама са супер вкусни :)

  2. Борислава

  3. Уляля, станаха чудни. Сложих истинска кафява захар, настъргах кората на два портокала + ванилийка и ги ядох още преди да ги опека … Благодаря

  4. дам..така стават ;) И аз доста тесто изядох!
    Вече си те прдставям омазана с шоколад до ушите :)

Trackbacks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: