Тофу със сушени домати

tofu with dried tomatoes

Тофу бях опитвала и преди. Беше купено  от магазина и, честно казано, хич не ми хареса. Беше блудкаво и имаше вкус на нещо изкуствено. Реших, че предпочитам яхния от соя, соеви кълнове или каквото и да е друго от соя.
Но много бързо си промених мнението след поредния неделен обяд в DreamHouse-а, най-любимото ми местенце за хапване, където бях приятно доволна от тяхното задушено тофу със зеленчуци. Чудо! Та, вдъхнових се аз, запретнах ръкави и си направих тофу вкъщи.

 Какво ни трябвa:

  •  500g соя и около 2l вода
  • 4-5 лимона
  • сушени домати
  • гевгир, парче по-рехав плат (аз направо взех покривката за тесто) и пасатор

И как става:

  • Соята се накисва във вода за един ден( моята стоя два и нищо й няма).
  • След като вече е прилично набъбнала се пасира, прецежда се през плата( може и през по-едро сито) и вече имаме сурово соево мляко.
  • Слагаме го на котлона за десетина минути, като постоянно бъркаме. Не е ужасно досадно! След като вече започне да се усеща приятния аромат на соята, намаляваме котлона и оставаме да заври.
  •  Трябва да го изстудим сега до около 40-45 °. 
  •  А през това време изстискваме лимоните и изсипваме сока на дъното на по-дълбок съд. Дълбок, защото следва да изсипем млякото от височина 60cm и то от раз. Ако съдинката е плитка, ще имаме чудесен повод да пуснем пералня.
  • Сега съдинката я оставяме неподвижна за около 5 минути. И тофуто започва да стяга.
  • На дъното на гевгира ( или на съд с дъно, пропускащо вода) постиляме покривката и внимателно с голяма лъжица преместваме тофуто, за да се дренира.
  • Покриваме и отгоре с плат и затискаме с тежка чиния, за да се отцеди водата. В зависимост от времето на отцеждане( от 30 мин до час), твърдостта варира. Моето беше по-мекичко.
  • И след като вече имаме истинско тофу, ухаещо на соя и лимон, слагаме парченцата в купичка, редим между тях сушени домати, които след един ден хем пускат аромат и цвят, хем омекват.
  • Тофуто може да бъде подправено с кимион, сухи чушки, маслини, копър, зехтин и др. В комбинация с мед става чудно кремче за торта♥

wpicon

Advertisements

6 Responses to “Тофу със сушени домати”

  1. Ей, най-накрая! Може ли да се използва след седмица?

    • Цяла седмица..нашето го изядохме на третия ден :) Ще издържи, ако има повечко сол, даже и повече ;)

      • Страхотна статийка и много полезен блог! Браво! :) Та да питам… от какво горе-долу количество соево мляко колко тофу се получава? =)

      • Юху, благодарна!
        Ами от около литър и половина мялко излиза към 300-400г тофу, но много зависи от твърдостта му. Заслужава си!

Trackbacks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: