Крекери за здрави зъбки

crunchy crackers
На другия ден след тофуто( има рецепта в блога), с остатъка от пасираната соя, реших, че трябва да сътворя нещо. Първочначално си мислех да я объркам с подпавки и пасиран лук и да запека хапчици на фурна, но после (особено с мекото кремообразно тофу), минах на вариант Б- крекерчета. Станаха доста хрупкави (доста!!!), та чак звучно се дъвечеха ☺.
Но твърдостта им зависи от времето на печене, както и от това дали в тестото има мазнина или не. В това нямаше.

А ето и какво е то:

  • соя, предварително накисната, изцедена и пасирана, около 1 паничка
    /всъщност е остатъкът от тофуто /
  • ръжено брашно- на половина на соята
  • ленено брашно- 4-5 лъжици
  •  подправки- кимион, червен пипер и чубрица
  • сода или бирена мая.

И да запретнем ръкави:

  • Объркваме, месим, месим, месим…..осатвяме да почине и пак месим
  • Разточваме на обилно набрашнена повърхност; дебелината е около 5mm
  • Режем на фигурки. За Коледа искам да си набавя форма “борче”. Не отказвам подаръце (;
  • Печем на около 150° и веднага ги увиваме в кърпа.
Много подходящи за намазване и за пикник! Лесно се опаковат и загъват в хартийка и можем да ги носим в джоб, че даже и в дамска чанта!
Забележка: ако сложим някаква мазнина към тестото, крекерчетата ще са по-нежни и все така хрупкави!  Въпрос на вкус и предпочитания за хрупане!

wpicon

Advertisements

2 Trackbacks to “Крекери за здрави зъбки”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: